Projekt med utbyte Futsal och Innebandy ska motverka utanförskap
Publicerad: 13/6, 2023
Sportklubben Gävle bildad 2019 är en förening som har som ändamål att motverka utanförskap och på ett nytt unikt sätt integrera individer som har en längre väg till idrotten. Föreningen som är medlem i både Svenska Innebandyförbundet och Svenska Fotbollförbundet har under hösten startat verksamhet varje söndag med fokus på rörelseglädje. På söndagarna i Gävle, på Arena Träffen har anläggningen i pandemitider förvandlats till en eftermiddag fylld med aktiviteter där alla är välkomna. Framförallt riktar sig verksamheten till personer som hamnat utanför idrottsrörelsen då kulturen och organisationen inte möjliggjort idrottande på samma vilkor för alla. Ordförande är Mohammed Hamid, själv uppvuxen i Sätra som själv har sett vad utanförskapet kan få för konsekvenser för personer som saknar sociala skyddsnät och sammanhang.
- Jag har velat ge tillbaka, den äldre målgruppen i Sätra klagar ofta att de yngre bara stökar runt. Samtidigt så finns det mer fritid än aktiviteter på helgerna för ungdomarna och inga naturliga aktiviteter att träffas runt. Istället för att hänga på Sätra Centrum kan vi erbjuda en plats för alla att träffas på. Det är inte så konstigt att man driver runt när man saknar sammanhang, menar Mohammed.
Idén till satsningen föddes egentligen utanför idrotten. Även om Mohammed själv är en idrottskille i grunden som har spelat både fotboll och Innebandy i flera år har söndagsaktiviteterna växt fram från en verksamhet inom brädspel. Under flera års tid har föreningen arrangerat spelkvällar där människor från många olika kulturer har kunnat samlas för att spela spel och umgås. Aktiviteter som har successivt växt, både till antalet som deltagit och antal tillfällen. Under fjolåret växte sedan tanken successivt att utöka verksamheterna och komplettera med idrottsaktiviteter då efterfrågan fanns. Tillsammans med Gästriklands Innebandyförbund och Gestriklands Fotbollförbund fick man sedan hjälp att bilda föreningen och idag är aktiviteterna ett faktum. Totalt har ett fyrtiotal unika barn- och ungdomar varit med där den mångkulturella bakgrunden är ett viktigt inslag. Alla motionslicensierade i Innebandyförbundet.
- Här skall alla kunna vara med, oavsett var du kommer i från eller var du har för idrottsbakgrund. Nu har vi tyvärr fått ett litet "lyxproblem" då det kommer barn från andra statsdelar också, vi kan tyvärr inte bli fler just nu med denna organisation, men vi vill ju växa. Det måste dock få ta sin tid, nu har vi valt att fokusera på Sätra då anknytningen har varit logisk, men med fler ledare så kan vi ta ett större ansvar och se över hur vi skulle kunna bli en ännu starkare samhällskraft och göra skillnad på fler plan, fortsätter Hamid.
För Innebandyförbundet är verksamheten mycket viktig och ett givet inslag i den långsiktiga satsningen att nå fler målgrupper. När Idrottens Hållbarhetsbarometer för första gången undersökte svenska folkets uppfattning om vilka idrotter som gör mest inom området hållbarhet hamnade innebandy i topp. Dock är det bara än början. Till år 2030 skall idrotten nå 180 tusen licenser där just arbetet med nya målgrupper lyfts fram som en nyckelfaktor för att lyckas.
Läs hela reportaget om Idrottens Hållbarhetsbarometer här.
- Genom att bygga hållbara lokala modeller, där lokala föreningslivet, samhällets instanser så som skola, fritidsgårdar och andra lokala initiativ samverkar skapar vi möjlighet för fler individer att integreras i det svenska samhället. Människor som saknar meningsfullhet riskerar att hamna i utanförskap, det är viktigt att vi i tidig ålder skapar goda miljöer där vi tar ansvar för de sociala sammanhangen. Vi måste arbete proaktivt och fånga upp barn- och ungdomar tidigt. Dessa initiativ är så otroligt viktiga, det ger precis den kraft hela samhället behöver. Nyckel är långsiktighet och kontinuitet, förhoppningsvis kan vi stötta och hela tiden ge verktyg för att öka utbudet och säkerställa kvalitén, säger Jakob Westerlund, Gästriklands Innebandyförbund.
Kombinationen av idrotterna lyfts också fram som ett lyckat recept, att prova både fotboll och innebandy där man också har förståelse för att fotbollen har något lägre trösklar just nu. Mohammed själv vill också addera fler sociala aktiviteter med tiden då inte alla samtidigt kan eller tycker den fysiska aktiviteten är tillräckligt tillfredställande. Fritidsgårdarna är också en given samverkans aktör och där brukar Mohammed vara en flitig besökare. Han brukar själv åka dit med nya spel och själv introducera och bygga relationer. Mohammed själv menar att relationen är avgörande, utan förtroendekapital är det omöjligt att angripa samhällsproblemen och där spelar fritidsgårdarna en viktig roll även om det i detta läge inte har rör sig om någon formell samarbetsroll.
- Jag har en tanke att kunna ta ett större ansvar för det sociala sammanhanget, det är viktigt att vi kan fånga upp beteenden också som leder till en stark värdegrund hos barnen. Kamratskap är viktigt för mig och jag skulle vilja ha fler inslag i aktiviteterna. Kombinationen av brädspel tycker jag är intressant, den fångar ett intresse som är fascinerande. Alla kan inte springa och idrotta, men vi kan alla umgås och skaffa oss rätt värderingar, förhoppningsvis är detta bara början, avslutar Hamid.