Representanter från Gästriklands Innebandyförbund, Parasport Gävleborg och KF Heros

Representanter från Gästriklands Innebandyförbund, Parasport Gävleborg och KF Heros

Utvecklingsarbetet med Innebandybollen i centrum fortlöper

Publicerad: 13/6, 2023

Innebandybollen i centrum är en nationell pionjär, ett projekt mellan Gästriklands Innebandyförbund, Gävleborgs Parasportförbund, KF Heros och RF-SISU Gävleborg. Projektet handlar om att öka tillgängligheten för Paraidrott i länet där tre inriktningar är givna inom det idrottsliga vilket är Parainnebandy, Elhockey och rullstolsinnebandy. Syftet är att stötta föreningar med verktyg och inspiration att utveckla sin befintliga verksamhet med målsättningen att bli fler föreningar som erbjuder fler verksamheter och nya föreningar som öppnar upp för målgruppen.

Inom projektet sker bland prova på verksamheter, idrottspolitiskt påverkansarbete, föreningsutveckling men också en satsning på att ta fram en ny ledarutbildning som kommer att appliceras som påbyggnad på Innebandyförbundets befintliga ledarutbildningsstruktur. Innehållet handlar om glädjen i ledarskapet, definitioner inom parasport, tillgänglighet och miljö samt en del ”case” som deltagarna får diskutera runt gällande det inkluderade ledarskapet. Förhoppningen är att kunna genomföra en pilot inom Innebandyns svär under hösten. Utbildningen är sedan tänkt att vara gränsöverskridande och öppna upp för fler idrotter och vara en inspirerande väg för samverkan för mer tillgänglighet för parasport initiativ. För initiativtagarna är det viktigt att vara vägvisare men också ge möjlighet för fler föreningar och idrotter att kunna bedriva fritidsaktiviteter på lika villkor. Förhoppningsvis kan utbildningen ge fler synergier genom att öppna fler forum för samverkan och dialog.

Jag tror att utbildningen kan vara en del i att bygga en kultur att samverka och kunskapsfördjupa sig för våra föreningar, vi behöver skapa verktyg för att det skall vara enkelt och roligt att arbeta med målgruppen, säger Linus Nielsen som är en av de aktiva i utbildningsarbetet.

I arbetsgruppen och projektet fortlöper också arbetet med att sätta Parasporten på kartan och erbjuda fler nationella och internationella forum för utveckling. I maj var Fair Play Games 2020 planerad, en Parainnebandyturnering med syfte att behålla så många som möjligt inom idrotten med så bra kvalité som möjligt. Nu hoppas vi att omvärlden tillåter att satsningen växer till med sikte på våren 2021 istället då rådande omständigheter tyvärr har omöjliggjort satsningen under 2020. Ett annat stort initiativ under samma radar i projektet är World Cup Volt Hockey. Världens bästa Elhockey turnering som står för dörren, med lag från Sverige, Norge, Danmark, Kanada och Tyskland hälsar Gästrikland och Gävle Kommun lagen hjärtligt välkommen till Gävle hösten 2020. Den 9-11 oktober (förhoppningsvis) förvandlas Gavlehovsområdet till en arena för hela Elhockey i världsklass. Dessa två evenemang är en viktig del i projektet där dessa flaggskepp syftar till att skapa forum för utveckling. Föreningar och initiativtagare får träffas genom möten och konferenser där. Målsättningen är också att visa upp en paraverksamhet av den dignitet målgruppen förtjänar.

Deltagarna i Parasportverksamheten är i behov av lagsamanhållning och känslan av att få bli sedd och lyckas precis som alla andra, därför är det viktigt att erbjuda kvalitésevenemang som målgrupperna verkligen förtjänar, avslutar Nielsen.

Inez Rehn som är inkluderingsansvarig på Svenska Innebandyförbundet är också väldigt positiv och stöttar projektet. Svenska Innebandyförbundet som tar frågan på inkludering och parasport på allvar där man aktivt har stöttat SDF och föreningar som sökt stöd.

För SIBF är sådana lokala initiativ väldigt viktiga av flera anledningar. Dels för att regionala satsningar ofta kan fungera som piloter för oss när vi sedan plockar upp modeller till nationell nivå och ska sprida det vidare till andra distrikt, då är det kanon om det har testats regionalt först och utvärderats med styrkor och utvecklingspotentialer i fokus innan. Det är också viktigt med sådana initiativ därför att de lokala engagemangen är närmare den faktiska verksamheten, gräsrotsnivån än vad SIBF är och det finns därför styrka i att engagemanget och samarbetet kommer nedifrån och upp, istället för tvärtom, berättar Inez.

Se alla nyheter »